Mi történik a szervezettel böjtölés közben?

A böjt hatásáról röviden:

A böjt során kevesebb vér terelődik az emésztőrendszer felé, így több vér áll rendelkezésre más szöveteknek és szerveknek. A test a böjtöt arra hasznosítja, hogy a felesleges anyagokat a szervezetből eltávolítsa, így például a koleszterinlerakódásokat a szív körüli erekből.

A légzés során a tüdő káros anyagokat is magába szív. Ezek a káros anyagok a böjt során képesek a tüdőből eltávozni.

A gyomor a böjt során képes a káros anyagoktól megtisztulni. Ugyanígy a belek is képesek a böjtnek köszönhetően megtisztulni. 

A máj működése során glikogént állít elő, ami a test másodszámú energiaforrása. A böjt során a vese sót és vizet választ ki, aminek eredményeképp a vérnyomás lecsökken.

A böjt mentálisan, spirituálisan és fizikailag rendkívűl hasznos a testnek és a szervezetnek. Ám fontos, hogy a böjt során megfelelő ételeket együnk.

A tudományos háttér:

Böjtölés közben a test energiát azáltal állítja elő, hogy a meglévő forrásokból zsírt, szénhidrátot és cukrot éget el. A máj az egyik legfontosabb szerv ebben a folyamatban: a zsírt lebontja úgynevezett ketonokra, ami három vízben oldható vegyület, amik aztán energiaforrásként hasznosulnak.

A méregtelenítés a böjtölés egyik legfontosabb előnye. A méregtelenítés során a vastagbél, a máj, a vese, a tüdők, a nyirokcsomók és a bőr eltávolítja és semlegesíti a méreganyagokat. Ez a folyamat felgyorsul a böjtölés során, ahogy a test zsírt bont le. Az ételekből és a környezetből felvett méreganyagokat a test zsírokban tárolja és ezek a böjt során felszabadulnak. 

A böjtölés többféle módon gyógyír az agynak, a testnek és a léleknek. Fizikai szinten az energia elterelődik az emésztőrendszertől – ami túlhasználódik a folyamatos evéssel – az immunrendszer és az anyagcsere folyamatok felé ezáltal lehetővé téve a testnek a gyógyulást, az újraépítést és az újra feltöltődést. Orvosi tanulmányok bizonyítják, hogy böjtölés során az abnormális szövetképződmények, mint például tumorok éheztetésre kerülnek, ezáltal lehetővé téve azok leépülését és a szervezetből való kiürülést. A böjt lehetővé teszi a testnek, hogy megcsapolja a forrásait és mikroszkópikus szinten újjáépítésbe kezdjen. A DNA és RNA genetikai kontroll hatékonyabban tudja a testnek megfelelő fehérjéket és szöveteket másolni. Ez az átalakult fehérje-szintézis egészségesebb sejteket, szöveteket és szerveket eredményez.

A böjt során a testhőmérséklet kicsivel lecsökken az anyagcsereértékek és általános testfunkciók lecsökkenésének köszönhetően. A vércukorszint is lecsökken ahogy a test a tartalék glikogént hasznosítja a májból és az alap anyagcsere érétk is lecsökken azért, hogy energiát tartson meg. Az anyagcsere rendszer – ami többnyire túl van terhelve – megtisztítja magát és ezáltal hatékonyabbemésztést és anyagcserefelvételt produkál. A gyomorfal és a belek képesek a mirigyeket és az izmokat helyreállítani és a felesleges anyagokat eltávolítani. Más folyamatok, amik a test alapvető infrastruktúráját fenntartják szintén megnövekednek a böjt során, ilyenek páldául a hormontermelés és az öregedés elleni hormonok kibocsátása. 

 

 

Forrás: dr. Noreen A. Kassem – Emel magazin

Hozzászólás

  • Írja be az e-mail címét, amennyiben értesítést szeretne kapni az új posztokról.

    Csatlakozás a többi 24 feliratkozókhoz